Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την κρίση στην Ουκρανία, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση για την πρόβλεψη της εξέλιξης της ενεργειακής κρίσης, καθώς η αγορά φυσικού αερίου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας αναφορικά με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τις τελευταίες ημέρες η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 40% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ενώ οι αγορές πετρελαίου παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τα μάτια στραμμένα στον Αραβικό κόσμο. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αποτυπώνονται οι διεθνείς αυξήσεις τιμών φυσικού αερίου, γεγονός που προεξοφλεί την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος τον προσεχή χειμώνα.
Τονίζουμε, επίσης, ότι κατά την τριετία 2019-2022, επί διακυβέρνησης της Ν.Δ., οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο έφτασαν στο 191,5%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 1η θέση, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης (Eurostat). Παράλληλα, το πρώτο οκτάμηνο του 2023, οι τιμές ενέργειας στην Ευρωζώνη έπεσαν κατά 11.6%, ενώ στην Ελλάδα μόλις κατά 1,3%. Γίνεται, επομένως, αντιληπτό πως η αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων της Ελληνικής αγοράς, αλλά και η προκλητική έλλειψη βούλησης για ουσιαστικές παρεμβάσεις, προς όφελος των καταναλωτών και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα ακρίβειας.
Με δεδομένη την έκτακτη κατάσταση, στην οποία εισέρχεται η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ύστερα από τις αυξήσεις των τιμολογίων που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά και το γεγονός ότι πάνω από το 20% των πελατών στη χαμηλή τάση έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οφείλει να επανεξετάσει και να σχεδιάσει αποτελεσματικότερα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, ενόψει του χειμώνα.
Οι λύσεις πρέπει να είναι απλές, διαφανείς και κατανοητές. Τα «πολύχρωμα» τιμολόγια ή οι κυμαινόμενες χρεώσεις με προαναγγελία τιμής, αποτελούν -ουσιαστικά- την επιστροφή στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.
Η συνήθης πρακτική των παρεμβάσεων μετά την εκδήλωση των κρίσεων πρέπει, επιτέλους, να αποτελέσει παρελθόν. Η κοινωνία χρειάζεται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ενεργειακής στήριξης.