Απαντήσεις για το μέλλον των ΚΕΘΕΑ ζητούν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Φραγκίσκος Παρασύρης

Φραγκίσκος Παρασύρης

Με κοινή ερώτηση που υπογράφουν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ζητούνται συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και το μέλλον των ΚΕΘΕΑ.

 

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου και την οποία υπογράφει ο Ιωάννης Τσίμαρης, Βουλευτής Ιωαννίνων και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας και ο Βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν, Βουλευτής Ξάνθης και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Ψυχικής Υγείας, τονίζεται ότι «σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιου για θέματα Ψυχικής Υγείας, αναμένεται η κατάθεση Νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και την ολοκλήρωση σε διοικητικό επίπεδο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.  Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 31ης Οκτωβρίου ο Υφυπουργός κ. Βαρτζόπουλος, ανακοίνωσε ότι ιδρύεται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο εντάσσονται και με τον οποίο δια-λειτουργούν όλοι οι, μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.  Η ανακοίνωση αυτή, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και επιφυλάξεις στα ΚΕΘΕΑ της χώρας, μεταξύ των οποίων και του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Ηράκλειο της Κρήτης».

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζουν τη γνώμη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, στην οποία τονίζεται πως: «Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει». Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν και στο Υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ στο οποίο τονίζεται ότι:
«Σε μια χώρα που δεν έχει εθνικό σχέδιο δράσης, παρότι έχει κατατεθεί δυο χρόνια τώρα από τον Εθνικό Συντονιστή για τα Ναρκωτικά και την Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εγκεκριμένοι φορείς, το Υπουργείο Υγείας επιλέγει ένα άλμα στο κενό».

Την πλήρη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των εγκεκριμένων θεραπευτικών οργανισμών και προγραμμάτων για τις εξαρτήσεις σε έναν υπερφορέα εκφράζει το Συμβούλιο Υπευθύνων Προγραμμάτων & Τομέων ΚΕΘΕΑ, με υπόμνημα που απέστειλε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Αφού παραθέσουν στοιχεία έρευνας για την  αποτελεσματικότητα του  ΚΕΘΕΑ που δημοσιεύτηκαν το 2022, ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Τομέα Έρευνας ΚΕΘΕΑ με το Institute of Behavioral Research του Texas Christian University, ρωτούν τον Υπουργό αν σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο σκοπεύει να καταργηθούν όλα τα ΚΕΘΕΑ, μεταξύ αυτών και το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, προκειμένου να ενταχθούν στον υπό σύσταση οργανισμό. Ενώ τίθενται και ερωτήσεις σχετικά με το αίτημα για ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό για να μπορεί να υπάρχει «θεραπευτικό συνεχές». Για το εργασιακό μέλλον των ανθρώπων που εργάζονται σήμερα στα ΚΕΘΕΑ, αλλά και για τις  πρωτοβουλίες που σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο για την ενίσχυση των δομών με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή.

On Key

Related Posts

Να προχωρήσουν οι προσλήψεις για τους επιτυχόντες στη 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ, ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με το μέλλον των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2Γ/2022. Όπως τονίζεται

Συνάντηση εργασίας Βουλευτών ΠΑΣΟΚ με Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας

Στη Βουλή πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση εργασίας Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας (ΟΦΕ). Από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε ο Σταύρος Μιχαηλίδης

Στη Βουλή από το Φραγκίσκο Παρασύρη τα ζητήματα της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης

Έχοντας προχωρήσει σε αντίστοιχες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επανήλθε καταθέτοντας ως αναφορά την επιστολή της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης. Ζητώντας