Η Ενίσχυση της ΔΕΥΑΗ με προσωπικό και ο αγωγός Μαλίων-Ηρακλείου, στη Βουλή από το Φραγκίσκο Παρασύρη

Φραγκίσκος Παρασύρης

Φραγκίσκος Παρασύρης

Την ενίσχυση της ΔΕΥΑΗ με το απαραίτητο προσωπικό και τη χρηματοδότηση ανακατασκευής του αγωγού από τα Μάλια στο Ηράκλειο, ζήτησε από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων αναφέρει «έντονα εξελίσσεται το πρόβλημα της λειψυδρίας σε πολλούς Δήμους της Κρήτης. […] Οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, όπως σας έχω αναφέρει σε σειρά ερωτήσεων το προηγούμενο διάστημα, ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα που δίδεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, σύμφωνα με την οποία σε πολλές περιοχές της Κρήτης «εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια έχουμε φαινόμενα εκτεταμένης ερημοποίησης και βέβαια η έλλειψη νερού είναι συνισταμένη του μεγάλου προβλήματος».

Για το Δήμο Ηρακλείου το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο καθώς το Φράγμα του Αποσελέμη έχει πέσει γύρω στα 7 εκ. κυβικά μέτρου νερού, από τα 27 που συγκεντρώνει σε χρονιές με περισσότερες βροχοπτώσεις. Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΔΕΥΑΗ αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο αριθμός των υπαλλήλων που εργάζεται ανέρχεται στους 85, ενώ με συμβάσεις ορισμένου (οκτάμηνα) χρόνου υπηρετούν 25 υπάλληλοι. Ο αριθμός αυτός είναι προφανώς δυσανάλογος με τις πραγματικές ανάγκες μιας Δημοτικής Επιχείρησης που καλείται να καλύψει τις ανάγκες 200.000 και πλέον κατοίκων του Δήμου Ηρακλείου. Επισημαίνεται δε, ότι πριν 1 χρόνο στη ΔΕΥΑΗ υπηρετούσαν 120 υπάλληλοι (πλέον των συμβάσεων αορίστου χρόνου, 25 περίπου,  λόγω εποχικών αναγκών) και το 2011 230. Την ίδια στιγμή οι οργανικές θέσεις σύμφωνα με τον ΟΕΥ είναι 180. Ενώ από τους 88 υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου, οι 22 είναι άνω των 60 ετών, βρίσκονται δηλαδή σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο. Οι ελλείψεις σε προσωπικό θέτουν σε αμφιβολία την ομαλή εξέλιξη του τεχνικού προγράμματος της ΔΕΥΑΗ, το οποίο ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ».

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την έκδοση της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 31/27-09-2022, σύμφωνα με την οποία έχει εγκριθεί η πρόσληψη 52 νέων εργαζομένων αορίστου χρόνου στη ΔΕΥΑΗ.

Αναφορικά με τα τεχνικά έργα για την αναβάθμιση των δικτύων, ο Βουλευτής αναδεικνύει την ανάγκη αντικατάστασης του υφιστάμενου αγωγού της ΔΕΥΑΗ από το Μάλια στο Ηράκλειο. Πρόκειται για έναν αγωγό παλαιωμένο, ο οποίος παρουσιάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ζημιές (κυρίως θραύσεις). Ο αγωγός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υδροδότηση του Ηρακλείου αφού εξασφαλίζει τη μεταφορά 350m3/ανά ώρα. Τονίζει, μάλιστα, στους Υπουργούς ότι για τη μείωση του κόστους κατασκευής αλλά και του απαιτούμενου χρόνου, το έργο αυτό θα μπορούσε να κατασκευαστεί παράλληλα με το νέο ΒΟΑΚ.

On Key

Related Posts

Φραγκίσκος Παρασύρης: «νομοθετούν για τον τουρισμό και αγνοούν τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο»

Ένα νομοσχέδιο που ακολουθεί την πεπατημένη χαρακτήρισε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, «καθώς χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, διατάξεις διάσπαρτες,

Ας το κάνουν τώρα. Να εντάξουν το Φράγμα του Ληθαίου του Δ. Γόρτυνας στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ

Αρχές Απριλίου σε ερώτησή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε «τα αρδευτικά έργα στην