Την ομαλή συνέχιση εκτέλεσης των δημοσίων έργων, ζήτησε από δύο Υπουργεία ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Φραγκίσκος Παρασύρης

Φραγκίσκος Παρασύρης

Άμεσες θεσμικές πρωτοβουλίες, ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για τη διασφάλιση της ομαλής συνέχισης εκτέλεσης των δημοσίων έργων, από τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Στην ερώτησή του τονίζει πως «σε μείζον ζήτημα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας τείνει να μετατραπεί η εξέλιξη και η πορεία των δημοσίων έργων, καθώς σύμφωνα με επιστολή προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από τις εργοληπτικές οργανώσεις ΠΕΔΜΕΔΕ- Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Έργων, ΠΕΣΕΔΕ- Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ΣΑΤΕ- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών και ΣΤΕΑΤ- Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων, απαιτούνται άμεσες ενέργειες στην κατεύθυνση της συνέχισης υλοποίησης των δημοσίων έργων και τη βιωσιμότητας των αναδόχων εταιρειών. Σύμφωνα με τη ΣΑΤΕ «κατά το χρονικό διάστημα των πρόσφατων τριών μηνών πολλοί λογαριασμοί έργων ΕΣΠΑ παραμένουν απλήρωτοι, ειδικά στην περίπτωση έργων μικρού και μεσαίου προϋπολογισμού. Δυσχερέστερη είναι η κατάσταση στα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ, καθώς το πρόβλημα μη πληρωμής λογαριασμών διαρκεί από την προηγούμενη χρονιά».

Την ίδια στιγμή οι εργοληπτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση εξ αιτίας της συνεχούς αύξησης των τιμών των δομικών υλικών αλλά και της ενέργειας. Όπως τονίσουν και σας έχουν ήδη ενημερώσει, οι περισσότερες Τεχνικές Εταιρείες βρίσκονται -χωρίς δική τους ευθύνη- μπροστά στο ενδεχόμενο αδυναμίας εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων, αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την συνέχιση κατασκευής συμβασιοποιημένων έργων.

 

Ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της ΔΕΥΑΗ

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα στον Τοπικό Τύπο της Κρήτης, ένα από τα έργα που αναμένεται να παρουσιαστεί πρόβλημα με την εξέλιξη της κατασκευής του είναι εκείνο της αντικατάστασης των δικτύων της ΔΕΥΑΗ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου).

Ο Βουλευτής ζήτησε από τα δύο Υπουργεία ενημέρωση σχετικά με τις αναγκαίες βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου, σύμφωνα με τα αιτήματα των εργοληπτικών εταιρειών, τα οποία κατατέθηκαν στον Υπουργό Υποδομών, στις 27 Ιουνίου.

Παράλληλα, αναμένει ενημέρωση για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει για τις εργοληπτικές εταιρείες, οι οποίες ενώ έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι σε έργα που ανέμεναν να συμβασιοποιηθούν και τώρα πληροφορούνται ότι αίρεται η δυνατότητα χρηματοδότησής τους με την απένταξη αυτών από το ΕΣΠΑ. Αναδεικνύει, επίσης,  την ανάγκη για την ενίσχυση της τραπεζικής χρηματοδότησης των εταιρειών που εκτελούν δημόσια έργα και είναι μικρής κλίμακας.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, στην ερώτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων «πότε αναμένεται η πληρωμή των εργοληπτριών εταιρειών, για τη νόμιμη αναθεώρηση από το 1ο τρίμηνο του 2022, η οποία θα κάλυπτε μεγάλος μέρος στις αυξήσεις στις τιμές κατασκευής των έργων; Οι εταιρείες δηλώνουν πως ουδέποτε ενημερώθηκαν για την μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την πληρωμή των έργων; Υπάρχουν δεδομένα και ποια είναι αυτά; Σκοπεύετε να προβείτε και σε ποιες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ροής προς τις εργοληπτικές εταιρείες σύμφωνα με τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα»; Καταλήγοντας αναμένει και την σχετική ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκεται η εκτέλεση του έργου της αντικατάστασης των δικτύων της ΔΕΥΑΗ.

On Key

Related Posts

Φραγκίσκος Παρασύρης: «νομοθετούν για τον τουρισμό και αγνοούν τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο»

Ένα νομοσχέδιο που ακολουθεί την πεπατημένη χαρακτήρισε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, «καθώς χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, διατάξεις διάσπαρτες,

Ας το κάνουν τώρα. Να εντάξουν το Φράγμα του Ληθαίου του Δ. Γόρτυνας στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ

Αρχές Απριλίου σε ερώτησή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε «τα αρδευτικά έργα στην