Φραγκίσκος Παρασύρης: άγνωστο το καθεστώς για τους ετεροεπαγγελματίες (αγρότες ειδικού καθεστώτος) από το 2025 και έπειτα.

Φραγκίσκος Παρασύρης

Φραγκίσκος Παρασύρης

Την άμεση ολοκλήρωση των πληρωμών των ενισχύσεων, των παραγωγών της χώρας και ακριβή χρονοδιαγράμματα για αυτές, είχε ζητήσει από το Μάρτιο ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

Σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέδειξε και το ζήτημα της καθυστέρησης καταβολής των οικολογικών σχημάτων του 2023, γεγονός που επιβάρυνε, ακόμα περισσότερο, την καθημερινότητα αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι εξ αιτίας μιας πολυδαίδαλης διαδικασίας, αναγκάστηκαν να δαπανήσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά για την παραγωγή, προκειμένου να παραμείνουν δικαιούχοι της συγκεκριμένης ενίσχυσης. Στην ίδια ερώτηση, ο Βουλευτής τόνιζε και την ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος σχετικά με την πιθανότητα αποκλεισμού χιλιάδων ετεροεπαγγελματιών αγροτών από τα οικολογικά σχήματα για το 2024 και για τις πληρωμές των συγκεκριμένων παραγωγών.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας στο Φραγκίσκο Παρασύρη, περιορίζεται στην παρουσίαση του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σχετικά με τον ορισμό του «ενεργού αγρότη» και τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν, προκειμένου να είναι δικαιούχος άμεσων ενισχύσεων, αυτός που ασκεί γεωργική δραστηριότητα.

Στην απάντηση του Υπουργείου δεν δίνεται καμία συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες (αγρότες ειδικού καθεστώτος), καθώς το Υπουργείο επισημαίνει ότι για τα έτη 2023 και 2024 ισχύει το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο της ΚΑΠ, αποφεύγοντας να δώσει διευκρινίσεις για το τι θα ισχύσει από το 2025 και μετά.

Σχετικά με τις πληρωμές του 2023, το Υπουργείο ανακοινώνει ότι θα ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα έως την 30η Ιουνίου 2024. Οι πληρωμές αυτές αφορούν τους παραγωγούς των οικολογικών σχημάτων, που είναι ενεργοί γεωργοί.

 

On Key

Related Posts

Φραγκίσκος Παρασύρης: «νομοθετούν για τον τουρισμό και αγνοούν τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο»

Ένα νομοσχέδιο που ακολουθεί την πεπατημένη χαρακτήρισε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, «καθώς χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, διατάξεις διάσπαρτες,

Ας το κάνουν τώρα. Να εντάξουν το Φράγμα του Ληθαίου του Δ. Γόρτυνας στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ

Αρχές Απριλίου σε ερώτησή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε «τα αρδευτικά έργα στην