Μείζον θέμα για τη Δημοκρατία ο αποκλεισμός του κόμματος Κασιδιάρη

Φραγκίσκος Παρασύρης

Φραγκίσκος Παρασύρης

O αποκλεισμός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και κάθε διάδοχου σχήματός της οφείλει να είναι κοινός στόχος όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ, από το 2020 κατέθεσε τροπολογία για το κώλυμα εκλογιμότητας και την απαγόρευση ανακήρυξης υποψηφίων μελών της Χρυσής Αυγής ή κομμάτων που θα εμφανιζόταν ως διάδοχα σχήματα. Στις 9 Οκτωβρίου 2020, το ΠΑΣΟΚ μετά την άρνηση της Ν.Δ. για την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό πως «μετά την ιστορική απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, εκείνο που προέχει είναι να τελειώνουμε οριστικά με τους νεοναζί».

Από εκείνη την περίοδο η συζήτηση για τη συμμετοχή ή τον αποκλεισμό των μελών της Χρυσής Αυγής στις Εθνικές Εκλογές τροφοδοτεί το δημόσιο διάλογο και προβληματίζει τους πολίτες του δημοκρατικού τόξου.

 

Η απόφαση, άλλωστε, του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών μετά από μια μακρά ακροαματική διαδικασία ήταν σύμφωνη με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Στην προκείμενη περίπτωση το κράτος δικαίου συναντήθηκε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα γιατί τα δεδομένα ήταν προφανή και αδιαμφισβήτητα. Η Ελληνική Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της απέναντι στη Δημοκρατία. Γιατί η Δημοκρατία οφείλει να προστατεύει τις αξίες και τους θεσμούς της, οφείλει να αποτρέπει και να τιμωρεί τους αντιπάλους της, αλλά και να σέβεται πάντα και οριζόντια τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών. Η δημοκρατία ή είναι φιλελεύθερη ή δεν υπάρχει.

 

Η Ν.Δ. σήμερα συνεχίζει να κυνηγά το παιγνίδι των εντυπώσεων. Ενώ διαθέτει ευρεία Κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στη νομοθετική πρωτοβουλία για το κόμμα Κασιδιάρη. Για ακόμα μια φορά επιχειρεί να στήσει ένα κοινοβουλευτικό σίριαλ, στο οποίο θα πρωταγωνιστήσει σε μια παράσταση, για την οποία τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, έχουν υποχρέωση να συναινέσουν.

 

Γιατί οφείλουν να προστατεύσουν σήμερα τη Δημοκρατία όχι μόνο από τους φυσικούς εχθρούς της, αλλά και από το λαϊκισμό και την ανέξοδη αντιπαράθεση. Ένα παιγνίδι σκιών και εντυπώσεων, μια ακόμα ανούσια μάχη τροπολογιών και τηλεοπτικών παρεμβάσεων δεν προσφέρει τίποτα στον τόπο.

 

Τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν τη διάλυση της Βουλής για την προκήρυξη των Εθνικών Αλλαγών, τα κόμματα σε συνεργασία με τις νομικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου οφείλουν να υπερασπιστούν τις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

 

Έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν πως μια εγκληματική οργάνωση και τα μέλη της δεν μπορούν να συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Η πολιτική συναίνεση και ο βαθμός συνεννόησης σε τέτοια ζητήματα δεν χωρούν εκπτώσεις. Είναι μείζον θέμα των θεσμών και της Δημοκρατίας μας.

 

Φραγκίσκος Παρασύρης

πρ. Βουλευτής Ν. Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ

On Key

Related Posts

Να προχωρήσουν οι προσλήψεις για τους επιτυχόντες στη 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ, ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με το μέλλον των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2Γ/2022. Όπως τονίζεται

Συνάντηση εργασίας Βουλευτών ΠΑΣΟΚ με Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας

Στη Βουλή πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση εργασίας Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας (ΟΦΕ). Από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε ο Σταύρος Μιχαηλίδης

Στη Βουλή από το Φραγκίσκο Παρασύρη τα ζητήματα της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης

Έχοντας προχωρήσει σε αντίστοιχες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επανήλθε καταθέτοντας ως αναφορά την επιστολή της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης. Ζητώντας