Επιτέλους να σταματήσει το σίριαλ με το διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο

Φραγκίσκος Παρασύρης

Φραγκίσκος Παρασύρης

O ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζοντας την άτυπη ομηρία, για εκατοντάδες επενδυτές- παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, δημοσίευσε με μεγάλη καθυστέρηση τη λίστα αιτήσεων σύνδεσης στα κορεσμένα δίκτυα της Κρήτης και της Πελοποννήσου, με βεβαίωση πληρότητας με βάση το άρθρο 132 του Ν. 4819.

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη του Διαγωνισμού που έχει  εξελιχθεί σε «Γολγοθά» για τους ενδιαφερομένους για την απόκτηση αδειών κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 kW στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, αφού μέχρι σήμερα, δεκαεννιά μήνες μετά την διεξαγωγή των διαγωνισμών και τις καταγγελίες κατά την διαδικασία  της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων, παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες επενδυτές με αβέβαιο το τοπίο σε σχέση με την χορήγηση των όρων σύνδεσης.

Όπως σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, «η κατάταξη των αιτήσεων προέκυψε με βάση την χρονική στιγμή υποβολής τους. Δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις σύνδεσης για τις οποίες εκκρεμούν αποφάσεις από ΡΑΑΕΥ και ΣτΕ επί υποβληθέντων καταγγελιών/προσφυγών».

Όπως είχα τονίσει από τις 28 Αυγούστου του 2023 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε υποχρέωση να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά και απρόσκοπτα ο διαγωνισμός.

Και ενώ έχει προηγηθεί συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου στις 26 Ιανουαρίου 2024, στη διάρκεια της οποίας ζήτησα από την ηγεσία του Υπουργείου την διάθεση επιπλέον ενεργειακού  χώρου, έτσι ώστε να μπορούν να συνδεθούν  όσοι είχαν πλήρη φάκελο και τα απαιτούμενα κριτήρια, με απογοήτευση φτάνουμε στο σήμερα, ενάμιση χρόνο, στο σημείο που οι επενδυτές για τα φωτοβολταϊκά των 400KW δεν γνωρίζουν ούτε αν λάβουν όρους σύνδεσης και πολύ περισσότερο πότε θα τους λάβουν.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό είναι οριακή. Οι επενδυτές αυτοί επιβαρύνονται από υπέρογκα ποσά, καθώς είχαν καταθέσει στις τράπεζες εγγυητικές επιστολές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Καλώ επιτέλους τον Υπουργό και την αρμόδια Υφυπουργοί να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το σίριαλ.  Να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ άμεσα τις διαδικασίες χορήγησης αδειών σύνδεσης και να ανακοινώσει ένα σαφές και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τους ενδιαφερόμενους.

On Key

Related Posts

Φραγκίσκος Παρασύρης: «νομοθετούν για τον τουρισμό και αγνοούν τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο»

Ένα νομοσχέδιο που ακολουθεί την πεπατημένη χαρακτήρισε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, «καθώς χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, διατάξεις διάσπαρτες,

Ας το κάνουν τώρα. Να εντάξουν το Φράγμα του Ληθαίου του Δ. Γόρτυνας στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ

Αρχές Απριλίου σε ερώτησή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε «τα αρδευτικά έργα στην