Την αγωνία λογιστών και φορολογουμένων μεταφέρει στη Βουλή ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Φραγκίσκος Παρασύρης

Φραγκίσκος Παρασύρης

Την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως την 30η Σεπτεμβρίου 2024 και την άμεση επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται στη σχετική πλατφόρμα, ζήτησε μία ακριβώς ημέρα μετά την υποβολή χιλιάδων προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μεταφέροντας την αγωνία των λογιστών, των φοροτεχνικών, των επιστημονικών φορέων μεταξύ των οποίων και το Οικονομικό Επιμελητήριο- Τμήμα Ανατολικής Κρήτης και φυσικά των φορολογούμενων πολιτών.

Στην ερώτησή του, προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών, παρουσιάζει τα αιτήματα σχετικά με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ειδικά φέτος, γεγονός που προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία σε φορείς της αγοράς, σε συλλόγους λογιστών, σε συνδικαλιστικούς αλλά και επιστημονικούς φορείς, ανάμεσά τους και το Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, το οποίο στις 13 Ιουνίου 2024 ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής «Λογιστικών και Φοροτεχνικών Θεμάτων», μετέφερε τις δυσκολίες  που παρατηρούνται στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς επίσης και την αγωνία των Οικονομολόγων, των Λογιστών και των Φοροτεχνικών.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, στηρίζει την πρόταση των παραπάνω φορέων και ελεύθερων επαγγελματιών για τη νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος υποβολής κάθε έτος, με σαφή προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης και λήξης των δηλώσεων, με αντίστοιχη διασφάλιση ότι η πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική κατά την έναρξη.

«Προτείνουν, παράλληλα, τον καταλογισμό των ευθυνών στον εκάστοτε υπεύθυνο φορέα -δημόσιο ή ιδιωτικό-, για τυχόν καθυστερήσεις ή λάθη, τα οποία θα διαπιστώνονται στα δεδομένα που υποχρεούται να έχει υποβάλει στην πλατφόρμα κατά την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Με την τωρινή κατάσταση το σύστημα των φορολογικών δηλώσεων ανοίγει κατά το δοκούν, με ελλιπή ή και λανθασμένα δεδομένα, χωρίς να αναζητείται καμία ευθύνη από κανέναν φορέα και οι μόνοι αποδέκτες των συνεπειών όλων των παραπάνω είναι ο κλάδος των λογιστών φοροτεχνικών, οι οποίοι καλούνται μέσα σε ανέφικτα χρονικά περιθώρια να ανταπεξέλθουν σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων, κάτι που κάθε άλλο παρά διασφαλίζει την επιστημονικότητα του επαγγέλματός τους» τονίζει στην ερώτηση ο Βουλευτής μεταφέροντας επακριβώς την πραγματικότητα που βιώνουν κυρίως οι λογιστές.

Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά «λογιστές, φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι επισημαίνουν, ενδεικτικά, πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εντοπίζονται στις βεβαιώσεις αποδοχών του Δημοσίου, στις βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων ΕΦΚΑ, οι οποίες διορθώνονται διαρκώς με αποτέλεσμα να απαιτούνται τροποποιητικές δηλώσεις, ενώ με καθυστέρηση γίνεται και η ανάρτηση για το Clawback και το Rebate, οι τόκοι τραπεζών απεικονίζονται λανθασμένα κ.α. προβλήματα.  Για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, οι οποίες οριστικοποιήθηκαν 2 Ιουλίου 2024, η σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, επιβεβαιώνει την ανησυχία του οικονομικού κόσμου, ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό μέτρο, καθώς το σύστημα δεν είναι έτοιμο να λαμβάνει αυτόματα ενημέρωση και δεδομένα που υπάρχουν στο taxis. Και βέβαια δεν είναι δυνατόν να θεωρείται προσυμπληρωμένη μια φορολογική δήλωση, την οποία η ίδια η ΑΑΔΕ ενημερώνει το φορολογούμενο ότι «Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, υποχρεούστε να τροποποιήσετε ή/και να συμπληρώσετε τα ορθά στοιχεία».

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ζητά από τον κ. Χατζηδάκη συγκεκριμένες απαντήσεις για τα ζητήματα που έθεσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης και βεβαίως τονίζει την αναγκαιότητα για την παράταση του χρόνου υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων ΦΠ και ΝΠ για το Φορολογικό Έτος 2023 έως τις 30/09/2024 με διατήρηση της έκπτωσης του 3% για εφάπαξ καταβολή έως την ημερομηνία αυτή.

Στην ίδια ερώτηση θέτει και το θέμα της τεκμαρτής φορολόγησης, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με τη βούληση του Υπουργείου για την επανεξέτασής της, ενώ αναφέρεται και στο αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την για την κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000, ώστε η κάθε είδους φορολογική δήλωση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ανεξαρτήτως ορίου ακαθάριστων εσόδων να υπογράφεται από λογιστή-φοροτεχνικό που πληροί τις προϋποθέσεις για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με το Ν. 2515/1997 και το ΠΔ 340/1998 όπως ισχύουν, ώστε να διασφαλίζεται η ορθότητα των οικονομικών στοιχείων κάθε επιχείρησης και ελεύθερου επαγγελματία και να φορολογείται ανάλογα, βάσει του λογιστικού φορολογικού αποτελέσματος που προκύπτει από τα βιβλία και τα στοιχεία της εκάστοτε  επιχείρησης.

On Key

Related Posts

Φραγκίσκος Παρασύρης: «νομοθετούν για τον τουρισμό και αγνοούν τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο»

Ένα νομοσχέδιο που ακολουθεί την πεπατημένη χαρακτήρισε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, «καθώς χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, διατάξεις διάσπαρτες,

Ας το κάνουν τώρα. Να εντάξουν το Φράγμα του Ληθαίου του Δ. Γόρτυνας στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ

Αρχές Απριλίου σε ερώτησή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε «τα αρδευτικά έργα στην